İdris Barzani vefatının 37. yılında anılıyor

İdris Barzani vefatının 37. yılında anılıyor

PeyamaKurd - Kürdistan mücadelesinin tarihine ismini altın harflerle kazıyan İdris Barzani’nin, vefatının ardından 37 yıl geçti.

1944 senesinin Mart ayında Mela Mistefa Barzani’nin en büyük oğlu olarak dünyaya gelen İdris Barzani. 2 yaşındayken babası ile beraber, Mahabad Kürdistan Cumhuriyeti’nin kuruluşu için Doğu Kürdistan’a (Rojhilat) geçti.

Barzani, 1947’de Mahabad'da Kürdistan Cumhuriyeti'nin yıkılmasıyla Sovyetler Birliği’ne gitti. Daha sonra Bağdat'ta eğitimine başlayan İdris Barzani, Mela Mistefa Barzani'nin dönüşüyle 1958 yılında Güney Kürdistan'a geçti.

“Hindiren Savaşı’ndaki rolü ile adını duyurdu”

1961 senesinde başlatılan Eylül Devrimi'nin etkili isimlerinden birisi olan İdris Barzani özellikle Hindiren Savaşı'nda oynadığı rol ile adını duyurdu. Barzani, Kürt liderliğinin Baas rejimiyle anlaşmasıyla devrimin tamamlanması sonrasında da Kürt birliği için de ciddi çabalar gösterdi.

İdris Barzani, 31 Ocak 1987’de Urmiye’ye bağlı Silvana köyünde yaşama gözlerini yumdu ve Rojhilat’ta Şıno Kent Mezarlığında babasının yanına defnedildi.

İdris Barzani ve Mele Mistefa'nın naaşı 1991'deki ayaklanmanın ardından Güney Kürdistan'a getirilerek Duhok'un Barzan köyünde toprağa verildi.

Bugün İdris Barzani’nin vefatının ardından tam 36 yıl geçti. Kürdistan davasına olan bağlılığı ve mücadelesi hala akıllardaki yerini koruyor.


PeyamaKurd ailesi olarak, İdris Barzani’yi saygı ile anıyor ve mekanının cennet olmasını temenni ediyoruz.